Тарот картите се всушност поврзани со карти за играње!

ОД Админ

ОБЈАВЕТЕ НА: 2021-01-11


Како западен метод на гатање, тарот картите се полни со мистерија, додека покер картите се метод за забава што ќе го игра секое домаќинство.Се чини дека постои врска помеѓу двете карти што не можат да се играат заедно!

♤Општи услови за тарот и карти за играње:

Меч => лопати;

Светиот Грал => Срца;

Пентаграм (ѕвездена монета) => квадрат;

Дрво на животот (жезол) => Слива;

Келнер + Витез => Џек

Будалата => Џокер-картичка (картичка на духови)

Тарот картите се предци на модерните карти за играње.Чашите, прачките, ѕвездите и мечевите во картите Тарот еволуирале во симболични срца, црни сливи, дијаманти и лопати.78-те карти на тарот, исто така, еволуираа во 52-те карти на модерни карти за играње.Од 26-те карти што исчезнаа, останува само една, која е дух или будала, но обично не се користи во играта.Оваа картичка, бидејќи картичките за духови не се многу популарни.

Зошто се одземени овие дваесет и шест карти - една третина од сите карти?Ова прашање е многу важно, бидејќи 22 од 26-те карти беа најважните карти, „кецот“ или „големиот таен инструмент“.Сега играчите мора да наведат друг сет на карти како адут, бидејќи вистинскиот адут е откажан, кој го откажа?

Затоа, адутот на таротот навистина има посебен однос со светата парада која ги изразува атрибутите на боговите.Парадата вклучуваше идоли, маски, маскирање, пеење и танцување и фиксни гестови, кои подоцна еволуираа во настап на карневалски кловн.Кловнот е сличен на „будалите“ кои го водат тимот на тарот ас.Лудориите што ги изведува кловнот потекнуваат од италијанскиот збор „antico“ и латинскиот збор „antiquus“, што значи „древен и свет“.

Од античко време, тарот картите се користеле за гатање и исто така може да ја докажат нивната светост.Гатањето доаѓа од зборот „божествено“, бидејќи се верува дека само светите нешта имаат моќ на предзнаење.Писмените христијани често ја користат „Библијата“ за гатање.Нивната практика е да ја отвораат „Библијата“ по желба, да допираат одредени зборови и да изведуваат пророштва од неа.Свети Августин го препорача овој метод за да се реши конфузијата.